Skip to Content

Van 17.30-18.30u: Jeroen Olyslaegers in Dekker v.d. Vegt

Olyslaegers Jeroen - © Koen BroosMeer literatuur? Kom van 17.30 tot 18.30u naar boekhandel Dekker v.d. Vegt (Marikenstraat 29). Writer in Residence Jeroen Olyslaegers gaat dan vertellen over zijn veelgeprezen roman WIL. Het verhaal speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog, wanneer Antwerpen wordt bezet door geweld en wantrouwen. Olyslaegers weet dit verleden te verbinden met de eenentwintigste eeuw, door de vanzelfsprekende grenzen tussen goed en kwaad te betwisten. Onlangs ontving Olyslaegers van NRC vijf sterren voor deze roman: ‘Jeroen Olyslaegers heeft een verdomd belangrijk boek geschreven’. Het programma is gratis, wees welkom!

Joost Oomen

OpmcoverDZAHV+portretJOwebsJoost Oomen (1990) is dichter en schrijver. Hij publiceerde de poëziebundels Vliegenierswonden en De stort en maakte de vinylsingle Joost Oomen. Joost is een begenadigd performer en trad onder andere op bij Crossing Border, Lowlands en het Gedichtenbal. Hij organiseert en programmeert het podium Kantoorpoëzie, het festival Dichters in de Prinsentuin en het festival Explore the North.
Soms zijn de dingen in een verhaal belangrijker dan de personages die ze beheersen. Joost schreef de novelle De zon als hij valt, over de reis die een jongen, een meisje, een oog en een pols afleggen om samen te zijn. Uitgangspunt voor het verhaal waren het glazen oog dat overbleef na een drone-aanval op terrorist Mokhtar Belmokhtar en de pols van de vrachtwagenchauffeur die werd teruggevonden na een verder allesverwoestende explosie op camping Los Alfaques in Spanje.
Kun je er niet bij zijn? Bestel hier De zon als hij valt.

Lisa en Joost nodigen uit…

Lisa gaat met Heleen Debeuckelaere in gesprek over het schrijven van non-fictie, en het afleggen van verantwoordelijkheid aan de mensen over wie je schrijft. Heleen is een historicus, schrijfster en activiste uit Brussel. Ze publiceerde al in De Standaard, op internationale websites en werkte mee aan de publicatie van verschillende boeken. Haar voornaamste focus is op afro-fobie in Europa, identiteitskwesties en het Europese koloniale verleden.

Joost gaat met Geert Postma praten over de sensatie die historische artefacten, of gewoon: dingen, kunnen oproepen en over het maken van verhalen op basis van die dingen. Geert begon in 1987 een kleine boekhandel. In 1991 startte hij Veilinghuis G. Postma met onder andere grote veilingen van egodocumenten van Gerard Reve. Geert is ook organisator van antiquarenbeurzen, oprichter van boekenblad Puntkomma en hij nam De Slegte Nederland over.

Samen met Jorrit Westerhof maakt Joost een performance gebaseerd op zijn chapbook. Jorrit is een veelbelovende, opkomende gitarist. Hij werkte samen met jazzmuzikanten als Eric Vloeimans, Michael Moore en Jeroen van Vliet. Jorrit heeft zowel een nationale als internationale carrière opgebouwd en stond op bekende podia als het Bimhuis en North Sea Jazz.

Wat is een chapbook?


Wat een ep is voor een muzikant, is een chapbook voor een schrijver: een professioneel visitekaartje waarin het kunnen van de auteur wordt getoond. Vanavond stellen wij twee van onze schrijvers voor aan de hand van hun chapbooks: Lisa Weeda en Joost Oomen.

Wintertuin vroeg hen om samen een programma te maken waarin zij ieder hun chapbook presenteren. Ook Lisa en Joost stelden zichzelf de vraag: is dit echt? en gaan daarover in gesprek met verschillende gasten. Daarnaast maakten zij ieder een unieke performance rond hun werk.

Na afloop is er volop tijd om de boeken aan te schaffen en te laten signeren, de auteurs te feliciteren en samen met hen de voetjes van de vloer te halen op de maat van de muziek!