Skip to Content

In de middag: workshops & interview

Op zaterdagmiddag hoef je je niet te vervelen. Zo is er om 13u in de bibliotheek een interview met Jaap Robben over de Virtual Reality-installatie Tafelgeheim en organiseren we om 15u twee workshops. Optreden op de Festivalavond? In LUX kun je meedoen aan een schrijf- en performworkshop en kans maken op een optreden en een backstagepasje voor de avond! Een kijkje achter de schermen bij de opbouw van de Festivalavond? In de backstage van Doornroosje organiseren we samen met CJP een workshop creative writing. Klik hier voor meer info over het middagprogramma

Het belang van verhalen: Erik Jan Harmens & Franca Treur

web-erikjan-harmensfrankatreurWat is het belang van verhalen vertellen en lezen? Erik Jan Harmens en Franca Treur gaan erover in gesprek onder leiding van schrijver Lotte Lentes. Hun eigen boeken zullen hierbij het vertrekpunt vormen.
Erik Jan Harmens
is schrijver en dichter. In 2002 werd hij de eerste Poetry Slam-kampioen van Nederland. Een jaar later verscheen zijn debuutbundel In menigten. In 2005 volgde Underperformer. Met Kleine doorschijnende man (2008), Erik Jans eerste roman, vestigde hij zijn naam als auteur. In 2015 werd de sterk autobiografische roman Hallo muur gepubliceerd, dat tot Boek van de Maand werd gekozen door De Wereld Draait Door.
Franca Treur schrijft columns, essays en korte verhalen voor diverse media. Met haar debuutroman Dorsvloer vol confetti (2009) won ze de Selexyz Debuutprijs en de Jan Bruijns-prijs. Op 12 september 2014 was de wereldpremière van Dorsvloer vol Confetti, de film. Haar nieuwste roman verscheen deze maand bij uitgeverij Prometheus, Hoor nu mijn stem.
Rode zaal, 21.00u

Opening door Nina Polak

Nina Polak zal de festivalavond openen met een ode aan de lezer. Ze is de week van het festival writer in residence. Nina is schrijver van fictie en non-fictie. Ze studeerde Nederlands en Cultural Analysis in Amsterdam en in New York en schrijft graag over de cultuur in al haar aspecten. Ze is redacteur bij De Correspondent en schreef daarnaast voor o.a. De Groene Amsterdammer. In 2014 verscheen haar debuutroman We zullen niet te pletter slaan, een “warm, stormachtig familieverhaal over misleidende obsessies en goede zorgen”. Vanaf september 2017 is ze Writer in Residence aan de letterenfaculteit van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Rode zaal, 20.00u

Hoe vrij is de lezer? Jet Steinz & Toef Jaeger

web-jet-steinztoef-jaegerHoe vrij is de lezer eigenlijk nog anno 2017? Jet Steinz en Toef Jaeger spreken onder leiding van Nikki Dekker over de bedreigingen en mogelijkheden voor de vrije lezer in deze tijd van algoritmes, big data en machtige internetbedrijven (van Facebook tot Amazon).
Jet Steinz is een actief en enthousiast pleitbezorger van literatuur. Samen met haar vader schreef ze het boek Steinz – Gids voor de wereldliteratuur. Vorig jaar verscheen haar jeugdroman De tranen van Saar. Voor de Volkskrant bekijkt ze elke week de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van.
Toef Jaeger is redacteur bij NRC Handelsblad en heeft de afgelopen jaren de ontwikkelingen rondom Nederlandse uitgeverijen nauwlettend gevolgd. In 2014 verscheen Het boekenparadijs, een haarscherpe reconstructie van de val van boekhandelsketen Polare, dat zij samen met Hanneke Chin-A-Fo schreef.
Paarse zaal, 20.45u

Fata Nirvana

fata-bannerTijd voor een rockdocumentaire live on stage! Fata Nirvana is een voorstelling die muziek, theater en literatuur met elkaar vermengt. Koen Frijns, Gerjon Gijsbers en Marc van der Holst vertellen het verhaal van de fictieve band Fata Nirvana. Ondersteund door archieffoto’s, funky basloopjes en anti-kubistische punkmuziek beschrijven de bandleden de glorieuze opkomst en de tragische ondergang van deze onalledaagse punkband.
Paarse zaal, 20.50u

Talkshow WritersWriters

web-amdrmivfavdwBovenaan de trap in de hal kun je neerstrijken bij een doorlopende talkshow, onder leiding van Elske van Lonkhuyzen en Marjolein Visser. Te gast zijn onder meer:

Van de creatieve duizendpoot Alma Mathijsen verscheen dit jaar haar lovend ontvangen derde roman Vergeet de meisjes. Alma studeerde af aan de Gerrit Rietveld Academie en studeerde Creative Writing aan het Pratt Institute New York.
Daniël Rovers schreef in de dit jaar verschenen roman De waren over drie vrienden die elkaar in Nijmegen hebben leren kennen. Twintig jaar later keren ze terug naar de stad waar het begon en tasten af wat hen nog bindt. De waren werd genomineerd voor de ECI Literatuurprijs.
Schrijver en jurist Murat Isik publiceerde in 2012 zijn debuutroman Verloren grond, over de familiegeschiedenis van zijn ouders in Oost-Turkije. In 2017 publiceerde Murat zijn tweede boek, Wees onzichtbaar, en kreeg daarvoor lovende recensies in Trouw en De Volkskrant en vier sterren in het NRC.
Vicky Francken gold al langer als groot poëzietalent, maar debuteerde dit jaar eindelijk met Röntgenfotomodel. De bundel werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut.
Anne van de Wetering is te gast om te vertellen over haar onderzoek naar de Lezeres des Vaderlands en de rol van vrouwen in het literaire landschap. Tip: zie ook het festivalmagazine!

De kiezende lezer

Hoeveel vrijheid een lezer ook heeft, uiteindelijk blijft hij onderworpen aan de wil van de schrijver. Kan dit ook anders? Schrijver Wout Waanders draagt een verhaal voor waarbij de regie in handen ligt van de lezer. Wees een kiezende lezer en bepaal zelf de afloop van het verhaal!

Studenten Literair Bedrijf van de Radboud Universiteit volgen ieder jaar een workshop programmamaken bij festivalorganisator De Nieuwe Oost. Een van de bedachte programma’s wordt daadwerkelijk uitgevoerd tijdens het Wintertuinfestival. Lees hier wat de studenten vorig jaar maakten.
Kleedkamer 2, 21.00u, 21.40u en 22.15u

Corinne Heyrman

corinne-heyrman2_gaby-jongenelen-fotografieCorinne Heyrman gaat speciaal voor de Loading Dock een performance maken, onder regie van Jip Vuik. Corinne maakt theater en schrijft proza en essays. In 2016 studeerde ze af aan de opleiding Woordkunst in Antwerpen. Ze vindt het belangrijk om als maker een verhouding aan te gaan met de maatschappij. Dat deed ze ook in de theatervoorstelling This Trumpet die ze met steun van de gemeente Antwerpen maakte. Corinne geeft les aan de Academie van Ekeren, werkt voor Radio Begijnenstraat in de gevangenis van Antwerpen en begeleid workshops met ouderen in Het Verhalenhuis.
Loading Dock, 1, 21.00u, 21.40u en 22.15u

Resultaten workshop middagprogramma

workshop-schrijvenZaterdagmiddag zijn ze nog hard aan het werk tijdens de workshop Schrijf je naar het podium (waar ook jij aan mee kan doen!) onder leiding van Ilse Schaminee. Zaterdagavond presenteert Ilse de vijf beste performers op het cafépodium! Zelf kans maken op een plekje op het podium en een backstagebandje? Klik hier voor meer info over de workshop.
Café, 21.55u 

Waar we over praten als we over boeken praten

jozienwijkhuijsdennisgaensJozien Wijkhuijs en Dennis Gaens maken alternatieve audiotours, bijvoorbeeld: rondleidingen voor het dagelijks leven. In het kader van ‘De Vrije Lezer’ maakten ze i.s.m. De Nieuwe Oost en boekhandel WALTER een rondleiding door de boekenkast, jouw eigen boekenkast. Op het festival kun je een gedeelte van de tour doen en als je dat tof vindt: de gehele tour aanschaffen als gelimiteerde poster en digitale audiotour.
Doorlopend, hal