Pé Hawinkels Prijs

De Pé Hawinkels Prijs is een nieuwe prijs voor makers en instanties die met creatieve initiatieven de grenzen van de literatuur oprekken.

Hawinkels (1942-1977) was iemand die zich niet in een hokje liet stoppen. Hij zorgde voor verbreding van de literatuur door zich bezig te houden met proza, poëzie, columns, jazzrecensies, vertalingen en zelfs songteksten (voor Herman Brood).

Welke schrijver, dichter, vertaler, journalist, filmmaker, uitgever, boekhandelaar droeg de afgelopen tijd met een bijzonder initiatief bij aan de verbreding van de literatuur? Dit kan zowel inhoudelijk als in vorm zijn, met bijvoorbeeld een app voor lezers, een politiek pamflet, een publiciteitsstunt of een project ten behoeve van verspreiding van boeken. De stembus is gesloten.  Een vakkundige jury buigt zich over de genomineerden en kiest een winnaar. De prijs wordt op 25 november tijdens het Wintertuinfestival uitgereikt.

De Nieuwe Oost is initiatiefnemer van de Pé Hawinkels Prijs en richt zich als productiehuis nadrukkelijk op ontwikkeling binnen het vakgebied. Met deze prijs wordt vernieuwing in de literatuur beloond en onder de aandacht gebracht.

Een greep uit de nominaties
Stella Bergsma
De Contrabas / Chrétien Breukers
De Lezeres des Vaderlands
John Schoorl
Rihana Jamaludin
Babs Gons
Dennis Gaens
Daan Windhorst
Uitgeverij Chaos
Uitgeverij Das Mag
Uitgeverij Jurgen Maas
Martinus Benders
Rinske Kegel
Lucas Hirsch met Studio Louter
Mohamed Mahdi
Marjolein Pieks
Pages Book Store Café Amsterdam
Human Library
Cees de Beer en Mensen Zeggen Dingen
Eva Meijer
Esther Porcelijn
Guus Bauer
Marjolein Hordijk
Serge van Duijnhoven met Dichters dansen niet
Renato Miguel Santos
Wordbites / Hugo de Haas van Dorsser
Rihana Jamaludin
Martinus Benders