Clarice Gargard

Journalist, programmamaker en presentator Clarice Gargard verblijft gedurende deze festivalweek als Writer in Residence in Nijmegen! Clarice heeft een missie: “Ik zie het als mijn taak om een ander perspectief te leveren. Dáár ben ik voor.”

Begin dit jaar kwam de met een Gouden Kalf bekroonde documentaire De waarheid over mijn vader (die we op de vrijdagavond vertonen) uit, over haar familieachtergrond en de Liberiaanse burgeroorlogen. Daarin onderzoekt ze de rol van haar vader in het dictatoriale regime van Charles Taylor. Haar boek Drakendochter, waarin ze dieper ingaat op de inhoud van de documentaire, verschijnt in oktober. De inhoud van de beide werken zijn typisch voor Gargard; kritisch en nietsontziend, ook niet voor zichzelf. ‘Ik benoem zaken die ik als misstanden zie’, aldus Clarice in Vrij Nederland.

Wij zien haar als een van de interessantste stemmen van haar generatie, die in diverse rollen – als journalist, columnist van de NRC of als VN-Vrouwenvertegenwoordiger – ruimte voor een diversiteit aan geluiden schept. In haar rol als Writer in Residence zal ze tijdens diverse programma’s het thema van het festival verder uitdiepen.

Foto: Else Krebbers