De Grote Beloftes

Op het Wintertuinfestival presenteren talenten Jordi Lammers en Laurens van de Linde hun chapbooks aan het grote publiek aan de hand van unieke, artistieke performances.

Een chapbook is te vergelijken met wat een ep is voor een muzikant: een visitekaartje, een eerste proeve van het kunnen van de maker. Jordi schreef vijf korte verhalen, gebundeld onder de titel Slaap lekker, Hiroshi Yoshimura. Van Laurens verschijnt het vijfdelig zine Paviljoen van het tijdelijke geluk over een door klimaatrampen geteisterde samenleving in de toekomst.

Slaap lekker, Hiroshi Yoshimura – Jordi Lammers
In Slaap lekker, Hiroshi Yoshimura volg je een troostende schoonmaker, een jarige tiener, twee oude schoolvriendinnen die het concert van hun jeugdheld bezoeken, een tankstationbeveiliger die naar de snelwegrailing kijkt, en een man die vriendschap sluit met een kat. Allemaal willen ze geloven dat er iets groters is, een uitweg naar een mooier, beter en zinvoller bestaan. Op sommige momenten lijken ze die te vinden, maar meestal blijven ze zoeken. In deze bundeling verhalen laat Jordi Lammers zien wat het betekent om ergens in te geloven.

Paviljoen van het tijdelijke geluk – Laurens van de Linde
Het is het jaar 2060 en de mensheid heeft zich teruggetrokken onder een koepel van glas, om daar te kunnen overleven op een verder onleefbaar geworden planeet. Het leven in Kristalstad is acceptabel, aangenaam zelfs, zolang de strikte leefregels worden gevolgd. De samenleving lijkt in gevaar te komen als een opkomende politieke beweging, de neohedonisten, individuele vrijheid boven het gemeenschappelijk goed plaatst en daarmee een groot deel van de inwoners voor zich weet te winnen.
In een stijl geïnspireerd op comics als Watchmen stippelt Laurens van de Linde in Paviljoen van het tijdelijke geluk een mogelijke toekomst uit in vijf zines. Het resultaat is een verhaal dat menselijkheid onderzoekt, individualisme tegenover collectivisme zet, en dat de complexiteit blootlegt van het streven naar vrijheid zonder veiligheid te verliezen.

Luister
Podcast | Interview met Laurens van de Linde
PodcastInterview met Jordi Lammers

15.35 – 16.25 uur – Paarse zaal
De Grote Beloftes met Laurens van de Linde en Jordi Lammers