Flipping the Festival

Het Wintertuinfestival kiest dit jaar voor een bijzondere vorm. Het festival beslaat de hele maand november en bestaat uit een transmediale mix van digitale programma’s, literaire expedities door de stad. De grote, afsluitende festivalavond in poptempel Doornroosje is verzet naar tweede paasdag 18 april.

Artistiek directeur Frank Tazelaar: “Door de pandemie waren we anderhalf jaar lang genoodzaakt om het anders te doen. De kennis die we in deze periode hebben opgedaan, nemen we mee. We hebben geleerd dat digitale programmering niet alleen een alternatief podium is, maar vooral ook een plek voor verdieping, verruiming en uitwisseling. Daarom kiezen we dit jaar, nu we weer een heus publieksevenement kunnen organiseren, voor twee programmalagen.”

Flipping the Festival

Vanaf 1 november start het festival met online verdiepende festivalprogramma’s, zoals podcasts, close reading clubs en een stroom digitale publicaties. 

Tazelaar: “We draaien de traditionele festivalervaring om: je wordt niet tijdens een festivalbezoek geconfronteerd met schrijvers en met discussies over hun werk, maar je kijkt, praat en luistert vooraf mee. Iedereen bepaalt zelf waar, wanneer en in welke mate het programma wordt gevolgd. Deze programmering werkt toe naar de afsluiting op zaterdag 27 november in poptempel Doornroosje Nijmegen, waar je tijdens een bruisende festivalavond de schrijvers en artiesten ontmoet die je een maand lang hebt kunnen volgen.”

 Het concept is afkomstig uit het onderwijs, waar flipping the classroom een nieuwe methode is om studenten meer samen te laten werken en meer te betrekken bij onderwerpen. 

“Als festivalbezoeker ben je door deze transmediale opzet nog meer onderdeel van het programma: niet alleen door het bij te wonen, te kijken en mee te luisteren, maar ook door on- en offline mee te praten en mee te denken met de schrijvers, artiesten en het programma an sich. De festivalmaand als blikverruimer en de afsluiting als ontmoetingsplaats. Dat is flipping the festival.

Het Wintertuinfestival heeft als ondertitel fictie als gids. Naast de online programmering zijn in de maand november ook literaire expedities door Nijmegen te volgen, waaronder een bijzondere wandeling langs fragmenten uit het werk van A.L. Snijders. Bekijk het hele programma op deze pagina